Werken bij De Beyart
Wilt u bij ons komen werken? Kijk dan hier voor meer informatie op onze speciale vacaturewebsite. Ook als vrijwilliger bent u van harte welkom.
Woonzorgcentrum De Beyart zoekt voortdurend nieuw talent voor Welzijn & Zorg, maar ook medewerkers voor ondersteunende diensten. Ga naar de vacature website om onze actuele vacatures in de zorg te bekijken!​​
Verhalen van werknemers
Elke dag denk ik weer: wat een heerlijke plek om te werken
“Een vriendin van me werkt ook bij De Beyart. Zij attendeerde me zes jaar geleden op een vacature. Het viel me op dat ze met veel enthousiasme sprak over het woonzorgcentrum.’ IG’er Guusje de Wolf heeft geen moment spijt gehad van haar sollicitatie. ’De sfeer hier is compleet anders dan in andere zorginstellingen. Zonder saai te zijn, straalt De Beyart een aantrekkelijke rust uit. Die rust neem ik mee in mijn werkzaamheden. Ik geniet van de natuur rond De Beyart, de hoge gewelven, de lange gangen en van de ligging in het centrum van Maastricht.”
Eigen sfeer blijft behouden
“Evengoed geniet ik van de omgang met onze bewoners. Dat zijn religieuzen en niet-religieuzen, al is die eerste groep de laatste jaren in aantal afgenomen. Waar het op neerkomt, elke dag denk ik weer: wat een heerlijke plek om te werken. Ik vertrouw er trouwens op dat de eigen sfeer van De Beyart behouden blijft als straks de nieuwbouwplannen zijn uitgevoerd. Vanuit het oogpunt van de zorg is die nieuwbouw onder meer nodig omdat sommige kamers niet al te ruim zijn. Dat maakt bijvoorbeeld het manoeuvreren met een tillift niet altijd even gemakkelijk.”
“Ik geniet van de omgang met onze bewoners”
Dankbaarheid
​
“Ik vind alles leuk aan mijn werk. Daar hoort zeker de dankbaarheid bij van de bewoners. Of ik ze nu help bij het wassen of een kop koffie voor hen maak. Ik denk soms: wat heb ik nu helemaal gedaan om die dankbaarheid te verdienen? Ik heb gewoon gezorgd voor een kop koffie. Diezelfde dankbaarheid komt van de familie van bewoners. Die nam nog eens extra toe in de coronatijd. Daarnaast onderhoud ik een goede band met mijn collega’s. Ik kan altijd bij hen terecht als ik hulp of advies nodig heb. Samen zijn we er echt voor onze bewoners en de overige gasten die gebruikmaken van onze diensten. Iedereen wordt hier gezien als de persoon die hij in wezen is.”
​
Beetje levensvreugde
​
“Uitdagingen heb ik genoeg. Zo zijn er wel eens bewoners die niet meer graag uit bed komen. Ik probeer hen dan te motiveren om dat wel te doen. Dan zeg ik: ’De koffie en boterhammen staan al voor u klaar.’ Meestal heeft dat succes, maar niet altijd. Ik werk op verschillende afdelingen, waaronder onze twee verpleegunits, waar bewoners met dementie verblijven. Ook hen wil ik altijd een beetje levensvreugde geven, al ontlok ik hun maar één glimlach per dag.”
“Al ontlok ik maar één glimlach per dag”
Leren van de bewoners
​
“Verder leer ik van de levenservaring en -verhalen van de bewoners. Geregeld neem ik die verhalen mee naar huis, waar ik ze deel met mijn kinderen en echtgenoot. Je kunt dan een speld horen vallen als ik vertel over het bombardement op de Maastrichtse woonwijken Rooddorp en Kraaiendorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn levensbepalende gebeurtenissen uit het leven van bewoners. Daardoor gaat de geschiedenis van Maastricht niet verloren. Dat vind ik mooi. Daar hecht ik waarde aan.”
Callepin en kalbas
​
“Datzelfde geldt voor het behoud van het Maastrichtse dialect, omdat het merendeel van de bewoners – net als ik – uit Maastricht afkomstig is. Woorden als ’callepin’ (notitieboekje, agenda) en ’kalbas’ (handtas) klinken hier geregeld door de gangen. Bovendien kunnen veel bewoners de teksten van bijna alle carnavalsliedjes nog uit hun hoofd meezingen. Ook dat maakt dat ze zich hier op hun plek voelen, net zoals ik mijn plek hier helemaal heb gevonden. En tot slot: alle rangen en standen van de bevolking zijn vertegenwoordigd in De Beyart. Dat zorgt eveneens voor een aangename en gevarieerde woon- en leefgemeenschap.”