Vrijwilligers
Wilt u bij ons komen werken als vrijwilliger? Kijk dan hier voor meer informatie op onze speciale vacaturewebsite.
Mail uw sollicitaties naar: y.hambeukers@debeyart.nl
De Beyart vrijwilligers, een onmisbare schakel!
Zoek jij een waardevolle tijdsbesteding in hartje Maastricht waarmee je eenzame ouderen blij en gelukkig maakt? Waarbij je deel uitmaakt van een groep gezellige en gemotiveerde collega’s? Kom dan eens snel met ons praten! We hebben allerhande vrijwilligerstaken waaruit je kunt kiezen. Samen bekijken we of er een goede match te vinden is.
Vrijwilligers zijn al tientallen jaren actief op De Beyart. Ze vormen een onmisbare schakel in de organisatie. Door hun onbaatzuchtige en menslievende karakter zijn zij belangrijk in het dagelijkse leven van bewoners, van mens tot mens. Voor onze vaste medewerkers Welzijn en Zorg maken vrijwilligers het verschil omdat juist vrijwilligers ruim tijd kunnen nemen voor de broodnodige individuele aandacht, troost of een wandeling in ons park of naar de stad.
Welke taken zijn er zoal?
-
Je haalt/brengt de bewoners van/naar de algemene ruimtes zoals de aula, het restaurant of het terras, met positieve persoonlijke aandacht ;
-
Je bent alert en biedt eenzame bewoners een luisterend oor, maakt een connectie en gaat een leuk gesprekje of een wandeling aan;
-
Je biedt ondersteuning aan de bewoners en medewerkers tijdens onze welzijnsactiviteiten of evenementen;
-
Je schenkt koffie en thee in de aula;
Wat bieden we jou?
Vrijwilligerswerk is onbetaald, maar we bieden wel een onkostenvergoeding aan die fiscaal is vrijgesteld. Het is een leuke, maar ook zeer zinvolle manier om een deel van je vrije tijd te besteden waarmee je ouderen en verzorgenden echt helpt. Je doet in onze organisatie vanzelf nieuwe sociale contacten en ervaringen op die je leven verrijken.
We kijken bij je sollicitatie graag naar je wensen, talenten, wat bij je past, waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Onze ervaring is; het werken als vrijwilliger geeft voldoening en dat is onbetaalbaar.
Wat breng je mee?
-
Je hebt een geduldige instelling;
-
Je hebt een flexibele houding;
-
Je vindt het leuk met ouderen te werken
Over De Beyart
In ons woonzorgcentrum wonen ruim 130 ouderen met zorgzwaartes die uiteenlopen van lichte dagelijkse verzorging met hoge mate van eigen zelfstandigheid tot volledige verpleging met grote afhankelijkheid van onze organisatie en zorgmedewerkers. Voor meer informatie klik hier.
< ga naar webpage https://hoc-maastricht.wixsite.com/de-beyart/zorg-verpleging>
Solliciteren?
Heb je nog vragen over vrijwilligerswerk of kom je eens vrijblijvend kennismaken? Neem dan contact op met Yolande Hambeukers, coördinator vrijwilligers, y.hambeukers@debeyart.nl.
We zien je niet als vrijwilliger, maar als collega
Bèr Haesen werkt als vrijwilliger op de twee verpleegunits van De Beyart, waar voornamelijk bewoners met dementie verblijven. In diezelfde functie is hij actief binnen Société De Beyart, een van de ontmoetingsplekken van De Beyart voor nog zelfstandig wonende ouderen.
Diepe sporen nagelaten
“Ik heb meer dan veertig jaar gewerkt bij de KNP in Maastricht, de papierfabriek die nu Sappi heet. In 2016 werd ik weduwnaar. Dat heeft diepe sporen nagelaten. Daarom heb ik toentertijd professionele hulp gezocht. Omdat ik mijn levensstructuur en -ritme kwijt was, kreeg ik de opdracht zelfstandig op zoek te gaan naar een evenwichtige daginvulling. Ik ben vervolgens bij De Schark gaan kijken. Dat is ook een ontmoetingsplek voor ouderen en onderdeel van De Beyart. Het bezoek aan De Schark beviel me, waarna ik besloot vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ben toen begonnen op een verpleegunit van De Beyart.”
“Het bezoek aan De Schark beviel me, waarna ik besloot vrijwilligerswerk te gaan doen”
Ga nooit tegen de fantasie in
“Mijn dochter werkt eveneens in de zorg. Ze gaf me vooraf deze wijze raad: ‘Ga nooit tegen de fantasie in van mensen met dementie.’ Ik help met het klaarmaken van het ontbijt en doe mijn best om gesprekken met hen te voeren. Soms verlaten we de verpleegunit om een wandeling te maken. Ik draai nu ook regelmatig licht klassieke muziek voor ze in een aangrenzende ruimte. Binnen Société De Beyart bespreken we onder meer actuele nieuwsberichten en kijken we naar korte documentaires. Met ‘we’ bedoel ik dan de gasten zelf natuurlijk, de activiteitenbegeleiders en mezelf. Ik heb ooit een video gemaakt over het productieproces van papier. Die speel ik geregeld af om de bijeenkomsten interessant te maken.”
Onkostenvergoeding
“Vrijwilligers bij De Beyart ontvangen een onkostenvergoeding. Daar heb ik meteen al in het begin vanaf gezien. Mijn ‘verdienste’ bestaat uit het tevreden gevoel dat ik ervaar als ik eraan heb bijgedragen om de mensen voor wie ik werk een aangename dag te bezorgen. Onlangs heb ik wel een doos met chocolaatjes en een cadeaubon ontvangen van collega’s als waardering voor mijn inspanningen. En een paar weken daarvoor kreeg ik een kaart met de tekst ‘We zien je niet als vrijwilliger, maar als collega’. Het bevalt me heel goed bij De Beyart. Ik voel me hier thuis en ben bijna dagelijks aanwezig. Dat heeft er ook mee te maken dat ik prettige herinneringen heb aan de broeders die De Beyart hebben opgericht.”
“Ik voel me hier thuis en ben bijna dagelijks aanwezig”
Geen angst
“Ik kreeg tijdens mijn middelbareschooltijd les van de broeders, onder meer bij Scholengemeenschap Oud-Vroenhoven in de wijk Pottenberg. Daar gingen we op zaterdagavond dansen in de Kollefit-soos, waar ik mijn latere vrouw heb leren kennen. Wie erover nadenkt om vrijwilliger te worden bij De Beyart, raad ik dat van harte aan. Ik wil daaraan toevoegen dat je echt geen angst hoeft te hebben voor mensen met dementie. Zij hebben evengoed aandacht nodig en dienen met respect behandeld te worden. ‘Mag ik u met uw voornaam aanspreken?’, vraag ik daarom altijd aan een nieuwe bewoner.”
Meer dan een gastheer
“Ik doe mijn werk voor een groot deel op gevoel, al heb ik wel een cursus omgaan met dementie gevolgd. Dan leer je onder andere dat je niet meteen recht moet afstappen op iemand met dementie. Een rustige benadering vanaf de zijkant werkt veel beter. De privacykwestie is al een tijdlang een belangrijk onderwerp als het gaat om mensen met dementie. Dat begrijp ik heel goed. Toch zou ik als vrijwilliger graag meer willen weten over hun vroegere leven. Ik hoop dat die mogelijkheid er komt. Omdat een goede vrijwilliger meer dan een gastheer wil zijn. Die wil eerder een vriend worden.”