Nieuwe huisvesting De Beyart

In mei 2021 heeft De Beyart een langdurige huurovereenkomst gesloten met de nieuwe verhuurder Rosewood Healthcare. Hierdoor zijn onze bewoners ook de komende jaren verzekerd van een buitengewoon aantrekkelijke woonomgeving en onze gasten van een zinvolle daginvulling.


Toekomstbestendige leefgemeenschap

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de bouwkundige verbeteringen en nieuwbouwactiviteiten die van De Beyart een toekomstbestendige leefgemeenschap maken. Dit met de vermelding dat we ondanks alle bouwplannen in mensen blijven denken, niet in stenen. Hoezeer die ons ook helpen om de best mogelijke zorg te kunnen bieden.   

We denken in mensen,
niet in stenen
 
 

Aanvulling

 

De contouren van het toekomstige woon-zorgcomplex De Beyart beginnen zich af te tekenen. Sinds mei 2021 waren er twee intensieve jaren nodig om de haalbaarheid van renovatie en nieuwbouw volledig in kaart te brengen. Daarvoor waren meerdere bodem- en bouwkundige onderzoeken nodig en natuurlijk de toetsing aan een oerwoud van wettelijke normeringen bijvoorbeeld op het gebied van milieu, woonomgeving en cultureel erfgoed. Sinds afgelopen najaar ligt er een uitgebreid bestemmingsplan ter goedkeuring bij de gemeente. De verwachting is dat dit bestemmingsplan nog in 2023 wordt goedgekeurd.

De Beyart wordt dan getransformeerd tot een breed woonzorglandschap en behoudt daarmee haar formele maatschappelijke bestemming. Onze Stichting Woonzorgcentrum De Beyart blijft met haar ruim 130 bewoners op het complex gehuisvest, als onderdeel van het nieuwe woonzorglandschap. Zij richt zich primair op de zwaardere psychogeriatrische en somatische zorg voor mensen die onder de Wet Langdurige Zorg vallen.

Op het woonzorglandschap worden naast het huidige woonzorgcentrum nog eens circa 220 zorgappartementen gerealiseerd die te huur zijn voor senioren met lichtere zorgbehoeften. Uitgangspunt is dat er sprake is van geïndiceerde zorg bij één van de bewoners en men ouder is dan 55 jaar.

Het gehele Beyart complex is sinds 2020 in eigendom van de Franse zorgvastgoedbelegger Pierval Santé. De eigenaar heeft de projectontwikkelaar Rosewood Healthcare uit Best (Brabant) aangesteld om de verbouwing te realiseren en het beheer over het nieuwe woonzorglandschap te voeren.

De nieuwe bestemming van De Beyart sluit aan bij het actuele zorgbeleid van de Nederlandse overheid. Dat beleid is er op gericht om de hoge kosten van wonen en de hoge kosten van zorg stapsgewijs te gaan scheiden. Mensen met een zorgindicatie moeten dan direct zelf de huur van hun kamer of studio gaan betalen aan de vastgoedeigenaar. Alleen de pure zorg- en verpleegkosten worden dan vergoed vanuit de overheid aan de zorgaanbieder, in ons geval de Stichting Woonzorgcentrum De Beyart. Onder de streep probeert de overheid daarmee de overheidsuitgaven voor de wooncomponent van intramurale zorg en verpleging te elimineren, omdat deze door de snel toenemende vergrijzing de pan uit rijzen.

 

Figuur 2. De hoofdentree van woonzorglandschap De Beyart komt aan Hoogfrankrijk te liggen bij de rode punt. De ingang aan de Brusselsestraat wordt alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Om een indruk te krijgen van de sfeer na verbouwing (ook wel transitie genoemd) heeft architectenbureau Bart Akkerhuis enkele schetsen gemaakt.

Figuur 3. De hoofdentree aan zijde Hoogfrankrijk leidt via de receptie naar een overdekt atrium waar momenteel nog de afgesloten binnentuin ligt (zie figuur 4).

 

Toegang voor auto’s en parkeergelegenheid

Het parkeren zal gaan gebeuren onder de grond en op afstand op externe locaties. Waar nu op diverse plaatsen in het park geparkeerd wordt en er een doorgaande autoroute is door het park, wordt het parkeren straks gecentreerd in een ondergrondse garage en wordt de autoverkeerroute door het park heen verwijderd. Dat schept rust. Per auto zal alleen vanaf Hoogfrankrijk De Beyart bereikbaar worden gemaakt. Er is verkeersonderzoek gedaan om te beoordelen of de verkeersbewegingen toelaatbaar blijven. Daar waar nu parkeren in het park mogelijk is, wordt dus groen toegevoegd. Ook bovenop de parkeergarage waar een moestuin wordt gesitueerd.

De positionering van de gebouwen is voor een belangrijk deel tot stand gekomen op basis van de locaties van de meest waardevolle bomen, zoals bijvoorbeeld een prachtige Vleugelnoot, de grote boom die pontificaal op de grashelling staat, of de Magnolia net ten Noorden van het Lidwinapaviljoen. Alle bomen zijn gewaardeerd door een bomendeskundige, die een uitgebreide waardebepaling gedaan van alle bomen, zodat waardevolle bomen onaangetast blijven. Er worden voor de bomen die alsnog gekapt worden nieuwe bomen geplant en de bomen zijn allemaal jaarrond onderzocht op de aanwezigheid van fauna (vogels, en vleermuizen).

 

Met het vervangen van de huidige parkeerplaatsen voor groenvoorzieningen, en het ondergronds plaatsen van de parkeergarage, zullen de kloostertuinen omvangrijker zijn in de nieuwe situatie. Kortweg, een aaneenschakeling van verschillende tuinen, gebaseerd op de oorspronkelijke kloostertuinen omstreeks 1900 die diverse functies hadden, van moestuin tot siertuin.

 

Als laatste is een belangrijk aspect dat het park na oplevering beperkt en gecontroleerd opengesteld zal worden voor publiek, waardoor de kwaliteit van het park ook ervaren kan worden door omwonenden. Zoals gezegd 'beperkt en gecontroleerd', omdat overlast vermeden dient te worden en het park primair de tuin zal blijven van de bewoners. Delen van het park zullen dan ook geheel privétuin blijven

Figuur 7. Impressie van de beschermde dwaaltuin op de locatie waar momenteel de receptie ligt.

 
Maquette na transitie - bovenaanzicht.JPG
 

Renovatie en nieuwbouw

In 2024 zal naar verwachting gefaseerd kunnen worden begonnen met het bouwproces. Stapsgewijs worden de bestaande kloosterbouwdelen gerenoveerd. Vooralsnog zullen daar met name appartementen in worden ondergebracht voor particuliere verhuur. Het woonzorgcentrum zal grotendeels in nieuwbouwdelen G en C worden ondergebracht (zie schema-tekening figuur 1.). Dat biedt belangrijke voordelen ten aanzien van de noodzakelijke voorzieningen voor moderne zorg- en verpleging. Denk aan (bedden)liften, overzichtelijke gelijkvloerse woongroepen met sfeervolle gemeenschappelijke huiskamers met veel licht en een stabiel aangenaam binnenklimaat in het hele gebouw inclusief gangen en centrale hallen.

.

Figuur 1. Overzicht van bestaande bouwdelen (A, B, D) en nieuwbouwdelen (C, G, F, H)

 

Figuur 4. De huidige binnentuin van het klooster wordt overdekt met een glazen dak en zal dan als atrium de centrale algemene hal worden van waaruit appartementen en het woonzorgcentrum kunnen worden bereikt. Aan het atrium grenzen algemene functies zoals een koffie-corner en brasserie, winkeltje, kapper en dergelijke.

 

 

Figuur 5. Er is onderzoek gedaan naar waardevolle bomen in het park. Deze zijn donkergroen gemarkeerd. Uitgangspunt is dat ondanks de nieuwbouw wordt getracht de hoeveelheid groen gelijk te houden, bijvoorbeeld door platte daken van de nieuwbouw en parkeergarage deels ook van begroeiing te voorzien.e.

 

Figuur 6. Impressie van de binnenplaats waar momenteel het terras ligt tussen aula en restaurant.