“Hét huis van gastvrijheid
in zorg en dienstverlening”

donderdag 06 augustus 2020

Vastgoed De Beyart overgedragen aan Secufund Investments

De Beyart wordt een groen wijkje voor verzorgd wonen in hartje Maastricht

Het vastgoed van het Maastrichtse Woonzorgcentrum De Beyart is overgedragen aan een nieuwe eigenaar. De huidige eigenaren, De Broeders FIC, hebben het voormalige  klooster dat dateert uit 1894, verkocht aan vastgoed investeerder Secufund Investments (SFI). “Het was een weloverwogen besluit van De Broeders FIC”, licht Anke Huppertz, bestuurder van De Beyart, toe. “Het gebouw is gedateerd aan het raken en hoe dan ook moeten we stappen gaan zetten om De Beyart klaar te maken voor de toekomst. Ik zie alleen maar voordelen. Met de nieuwe eigenaar zijn we straks nóg beter in staat warme zorg te bieden. Met behoud van het culturele erfgoed zijn er veelbelovende impressies en plannen ontwikkeld die ons in staat stellen om onze bewoners en senioren in Maastricht nóg meer en betere zorg en dienstverlening aan te bieden.”

Moderne woon-/zorglocatie

Rob Vosters van Rosewood Group, de beheerder namens de nieuwe eigenaar, is verheugd met deze historische overname. “Deze acquisitie past perfect in ons ‘Zorg portfolio’ die wij in opdracht van SFI in Europa aan het opbouwen zijn. We hebben oog voor mensen die aangewezen zijn op zorg waarbij we ‘de standaard’ in de zorg willen verbeteren. Wat onder andere betekent dat wij als investeerder een langetermijnvisie hebben voor zorgvastgoed. De mogelijkheden van De Beyart zijn ongekend. De door ons voorgenomen investeringen in deze ’groene parel’ in het hart van Maastricht, zullen bijdragen om deze locatie te revitaliseren in een schitterende woon/zorglocatie, die aan alle moderne eisen voldoet. Een ontwikkeling die niet alleen De Beyart, maar ook  de omliggende wijk ten goede komt. Samen met De Beyart, de gemeentelijke instanties en andere betrokken partijen zullen wij de komende tijd onze plannen in detail uitwerken en aan het publiek voorleggen.”

Een groen wijkje voor verzorgd wonen

“Onze ambitie voor de komende jaren is persoonlijke en warme zorg realiseren voor onze bewoners in een moderne en prettige woonomgeving”, vervolgt Anke Huppertz. “We willen De Beyart toekomstbestendig maken en gelijktijdig het goede behouden. Met het goede bedoel ik het cultureel erfgoed, de gemeenschapszin die zo kenmerkend is voor De Beyart en het vele groen dat ons omringt. Maar ook dat we veel toegankelijker worden. Ik stel me De Beyart straks voor als een aangenaam groen wijkje in het centrum van Maastricht waar ouderen kunnen wonen met zorg en voorzieningen binnen handbereik!”

Uitbreiding dienstenpakket

“Niet alleen wat gebouwen betreft gaan we vernieuwen en verbeteren. Zoals het er nu naar uitziet, gaat De Beyart in de toekomst haar dienstenpakket verder uitbreiden. We richten ons op wonen met service en zorg, zorg aan huis en de dagopvang breiden we uit. Ook bieden we straks de mogelijkheid om tijdelijk bij De Beyart te wonen. Bijvoorbeeld om te herstellen na ziekte of om een mantelzorger te ontlasten. Met betere faciliteiten kunnen we nog meer aandacht besteden aan persoonlijke en betrokken zorg en zingeving. De Beyart is een manier van leven en dat houden we vast. De Beyart is een plek voor verzorgd wonen waar we aandacht hebben voor mensen met dementie maar ook voor mensen die lichte of kortdurende zorg nodig hebben. Nogmaals benadruk ik heel graag dat we met het behoud van het goede De Beyart klaar maken voor de toekomst”, aldus Anke Huppertz.

Historie De Beyart

Het huidige kloostergebouw werd gebouwd in 1894 en was destijds één van de grootste bouwprojecten in het centrum van Maastricht met voor die tijd hypermoderne voorzieningen. Het werd het hart van de congregatie waar de broeders hun opleiding genoten, waarna ze werden uitgezonden naar tal van plaatsen in Nederland en ver daarbuiten. Begin 1980 werd door De Broeders FIC het Kloosterverzorgingshuis De Beyart opgericht. Naast broeders maakten al spoedig ook zusters deel van uit van De Beyart. De Beyart is anno 2020 een plek voor verzorgd wonen, waar naast broeders en zusters inmiddels steeds meer niet-religieuze bewoners wonen. Broeder Wim Luiten, overste Broeders Nederland FIC vertelt: “Wij zijn blij om het hele Beyart-complex te kunnen overdragen aan de nieuwe eigenaar, in wie wij vertrouwen hebben. Wij doen dit wel met een zekere pijn in ons hart, omdat wij nu - na ruim 125 jaar - onze vertrouwde en tastbare Beyart-historie in andere handen leggen.”


Het unieke karakter van de monumentale gebouwen van De Beyart en het vele groen blijven behouden.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.